Do góry

Śniadania Przepis na:

Bułeczki bawarskie

Przepis dnia 2012-09-09
Bułeczki bawarskie

Autor: ilovebakepl

Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 2700

Dodano: 05.09.2012

Odsłon: 18426

Przepis pochodzi z okolic Bawarii.

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 500 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka miodu
  • 22 g suchych drożdży
  • SKŁADNIKI NA CIASTO WŁAŚCIWE: 700 g mąki pszennej
  • 3 płaskie łyżeczki soli
  • 60 g masła, roztopionego
  • SKŁADNIKI NA LAUGE „SOLANKĘ”: 50 g sody oczyszczonej
  • 1 l wody
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ILOŚĆ: ok. 15-16 bułeczek Mąkę przesiewamy do miseczki, dodajemy drożdże, miód oraz ciepłą wodę i mieszamy najlepiej drewnianą łyżką lub rękami. Przykrywamy i odstawiamy na 30 min. Po tym czasie dodajemy do wcześniej przygotowanego ciasta mąkę, sól oraz roztopione masło i wyrabiamy. Ciasto powinno być elastyczne i nie przywierające do miski. Zostawiamy je na 5 min. Następnie formujemy bułeczki ( jeśli chcesz zobaczyć jak formować bułeczki kliknij TUTAJ ) i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub posypaną mąką. Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy do napuszenia. Po tym czasie blaszkę z bułeczkami wstawiamy na pół godziny do zamrażarki, aby bułeczki nie opadły podczas maczania w solance. Sodę wsypujemy do zimnej wody i doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy płomień. Wierzch bułeczek maczamy na 30 sekund w solance. Układamy bułeczki na blaszce i nacinamy ostrym nożem tworząc krzyżyk. Bułeczki możemy posypać solą gruboziarnistą lub kminkiem. Pieczemy w temp. 220 C przez 10 min, następnie zmniejszamy temp. do 200 C i pieczemy kolejne 10 min. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń