Do góry

Śniadania Przepis na:

Bułeczki blaa

Przepis dnia 2011-05-06
Bułeczki blaa

Autor: patusia5

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 6391

Dodano: 04.05.2011

Odsłon: 30583

Tradycyjne irlandzkie bułeczki, smaczne i sycące. Więcej na paulinka-to-ja.blogspot.com Zapraszam!!

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Drożdże rozprowadzamy odrobiną wody, dodajemy cukier i kilka łyżek mąki. Powstały zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia. Resztę składników łączymy w misce, dodajemy zaczyn i mieszamy. Następnie ciasto przekładamy na stolnicę i zagniatamy do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto wkładamy z powrotem do miski, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.

  2. Po upływie czasu ciasto uderzamy ręką i czekamy aż opadnie. Ciasto dzielimy na 8 części. Formujemy kule i układamy jedna obok drugiej (tak, by w trakcie pieczenia połączyły się ze sobą) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki posypujemy mąką. Bułeczki przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 50 minut. Następnie piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni. Przed włożeniem blaa do piekarnika jeszcze lekko posypujemy wierzch mąką. Pieczemy 15-20 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (19)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

patusia5 25 sierpnia 2011 Lepus, dzięki za radę, na pewno przetestuję tę opcję z mlekiem w proszku. Koticzka, dziękuję za pozdrowionka :) Ja właśnie jakoś bardziej wolę świeże drożdże, u mnie rosną pięknie i nigdy nie miałam z nimi problemów.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

koticzka 25 sierpnia 2011 Te same bułeczki sa w mojej książce kucharskiej pt. Kuchnia i zdrowie, Warszawa 1988, ale pod nazwą maslanych! :) Rzeczywiście, wychodzą całkiem smaczne. Ładuję do nich dżem albo owoce, ale przy wyrastaniu rozjeżdżają się troszkę (chyba mi drożdże przerosły). W irlandzkich współczesnych przepisach stosuje się głównie drożdże w proszku. Te prawdziwe drożdże kiepsko mi rosną w tutejszym klimacie. Pozdrowienia spod Duplina

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Lepus 25 sierpnia 2011 Ja nie rozumiem, czemu tak wiele osób boi się drożdżowego ciasta - to jest najwdzięczniejszy, najprzyjemniejszy, najpyszniejszy i najzdrowszy rodzaj ciasta jaki można sobie wyobrazić. Wystarczy tylko przestrzegać paru podstawowych zasad (kolejność dodawania, temperatura, czas wyrastania) a ciasto samo się robi!
Patusia5: spróbuj dodać do mąki ze 2 kopiaste łyżki pełnotłustego mleka w proszku - ciasto będzie delikatniejsze i dłużej pozostanie świeże. Polecam!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

patusia5 09 maja 2011 Miło to słyszeć :) Każdy piekarnik inny wiec możliwe ze u Ciebie trzeba troszkę obniżyć temperaturę. Ale następnym razem będziesz już wiedzieć :) Gratuluję sukcesu! Pozdrawiam

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

karolciaa 09 maja 2011 Uroczyście oświadczam, iż podejście numer dwa zakończyło się sukcesem :D Tylko jak na mój piekarnik chyba była nieco za wysoka temperatura, bo się troszkę za mocno spiekły od spodu, ale i tak były pyszne. Jeszcze nie raz zagoszczą na moim stole :)
Dzięki za super przepis Patusia5. Pozdrawiam :D

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

patusia5 08 maja 2011 Super Karolciaa, czekam z niecierpliwością na opinię :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

karolciaa 08 maja 2011 Moje bułeczki właśnie wędrują do piekarnika :) Póki co wszystko wygląda nieźle, ale nie chcę zapeszać ;P
Dam znać jaki był efekt końcowy ;)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

patusia5 07 maja 2011 Szeflina! Zapraszam zatem do mnie, osobiście przy Tobie upiekę te bułeczki raz jeszcze :) Nie wiem dlaczego miałabym kupować bułki i je fotografować, przepis jest tak banalny że nie chciałoby mi się nawet po te bułki z domu wychodzić. A skoro wyglądają tak jak ze sklepu to tylko mnie to cieszy :) Pozdrawiam

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

szeflina 07 maja 2011 Nazywam sie Kaska i mieszkam w Irlandii bardzo czesto kozystam z tej strony lubie gotowac i sciagac pzrepisy od innych fajnie gotujacych ale jak wchodze i widze ze ktos kupił bułki w tesco w irlandii i pisze jeszcze beszczelnie pzrepis na nie to az mnie sciska
Droga kolezanko nie marnuj czyjegos czasu jesli sama niepotrafiłas upiec tego

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

raksaksa1 06 maja 2011 Dzięki za odpowiedź, zatem spróbuję w weekend:))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń