Do góry

Desery Przepis na:

Bułeczki brioche

Bułeczki brioche

Autor:

Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 6855

Dodano:

Odsłon: 11074

Drożdżowe bułeczki z kremem, czekoladą i suszonymi morelami. Zmodyfikowany przepis słynnego francuskiego cukiernika Gerarda Mulota.

Składniki

  • CIASTO: 0,5 kg. mąki tortowej przesianej
  • 2 łyżeczki suchych drożdży Instant
  • 5 jaj
  • 50g cukru
  • 350g miękkiego masła
  • szczypta soli
  • KREM: 250ml gorącego mleka
  • cukier 50g
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • NADZIENIE: 150g deserowej ciemnej czekoladt
  • 20 dkg. suszonych moreli
  • Na glazurę 1 jajko i cukier puder do posypania
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto wykonać dzień wcześniej. Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru i kilkoma łyżeczkami ciepłej wody. Zostawić na ok. 15 minut, aż się spienią.

  2. Do przesianej mąki dodać rozczyn drożdżowy , cukier, sól i 3 jajka. Wyrabiać ok. 10 minut. Następnie dodać kolejne 2 jajka i stopniowo po dwie łyżki miękkiego masła. Bardzo dokładnie wyrabiać, aż powstanie gładka, elastyczna masa. Ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1-2 godziny,aby podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto uderzyć mocno pięścią i wstawić na całą noc do lodówki.

  3. KREM. Żółtka miksować z cukrem , dodać mąkę i dalej miksować. Przelać do rondelka i postawić na średnim ogniu. PO mału dolewać gorące mleko cały czas miksując ok.2 minuty.Na koniec dodać esencję waniliową,wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Krem można przykryć folią aluminiową, aby nie zrobił się kożuch.

  4. Rano rozwałkować ciasto podsypując nieco mąką. Rozwałkowane ciasto ma być prostokątne i 1 cm. grube. Zimny krem rozsmarować na całej powierzchni ciasta, posypać zmieloną czekoladą i pokrojonymi w kostkę suszonymi morelami. Dłuższe boki złożyć do środka i w miejscu ich złączenia przekroić ciasto wzdłuż. Powstaną dwa paski, które kroimy w poprzek na małe bułeczki.

  5. Na dużą blachę rozłożyć papier do pieczenia i ułożyć bułeczki co 2 cm. Każdą posmarować rozbełtanym jajkiem. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

  6. Piekarnik rozgrzać do 190st.C wsunąć bułeczki i piec ok.15-20 minut. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem.

  7. W oryginalnym przepisie czekoladę kruszy się na kawałki i nie dodaje moreli. Moja wersja z owocami bardzo nam smakowała i każdemu polecam. Bułeczki nie wymagają dużo pracy,ale niestety są czasochłonne. Życzę SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń