Do góry

Desery Przepis na:

Bułeczki-ciasteczka z nadzieniem makowym

Bułeczki-ciasteczka z nadzieniem makowym

Autor: kucharka-amatorka

Przepisów i artykułów: 106 Ocena: 578

Dodano: 09.04.2018

Odsłon: 141

Łatwe do zrobienia i bardzo smaczne. Przygotowanie ich wymaga jednak trochę czasu. Ale warto.

Składniki

  • Ciasto:
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 100 g miękkiego masła
  • 1/2 kostki drożdży
  • 1 mały jogurt naturalny "Danon" (temperatura pokojowa)
  • 2 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 2 łyżki cukru
  • Masa makowa:
  • 200 g maku
  • 1/2 szk. cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 2 białka (temperatura pokojowa)
  • 1 olejek migdałowy
  • Lukier:
  • kilka łyżek cukru pudru
  • sok z 1 cytryny
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać do miski przez sito. Dodać pokrojone na kawałki masło i jedno jajko oraz żółtko. W miseczce rozprowadzić jogurt z cukrem i drożdżami. Dodać do miski z mąką, masłem i jajkami. Wyrobić ciasto. Chwilę nich odpocznie.

  2. Mak sparzyć wrzątkiem. Wystudzić i przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa dwa razy. Do maku dodać miód, mąkę ziemniaczaną olejek migdałowy i całość wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek.

  3. Ciasto podzielić na dwie lub trzy części i rozwałkować na stolnicy. Długość około 40 cm, a szerokość 20 cm. Gdyby ciasto się kleiło podsypać mąką.

  4. Masę makową rozsmarować na rozwałkowanym cieście. Zwinąć w rulon. Pokroić na 3-4 cm kawałki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować wierzch rozkłóconym białkiem. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 st. C do zrumienienia, czyli około 15 min. Na blaszce zachować odstępy, gdyż bułeczki-ciastka rosną. Po upieczeniu i wystudzeniu lukier z cukru pudru i soku z cytryny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń