Do góry

Śniadania Przepis na:

Bułeczki czosnkowe z tymiankiem

Bułeczki czosnkowe z tymiankiem

Autor: trele-morele

Przepisów i artykułów: 49 Ocena: 1115

Dodano: 20.05.2012

Odsłon: 24035

Pyszne i aromatyczne bułeczki, idealne na śniadanie! Przepis pochodzi z magazynu Kuchnia!

Składniki

  • 450 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży (trochę mniej niż 1/4 kostki)
  • 2 łyżeczki soli (dałam 2,5)
  • pół łyżeczki białego cukru
  • 3 spore ząbki czosnku
  • 350 ml mleka
  • 1 jajko
  • dwie łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 łyżki oliwy
  • żółtko roztrzepane z odrobiną mleka i gruba sól na wierzch bułeczek
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać wraz z dwiema łyżeczkami soli, pośrodku zrobić dołek i wkruszyć do niego drożdże i zasypać cukrem. Mleko podgrzać razem z przeciśniętymi ząbkami czosnku i tymiankiem. Ostudzić. Nieco ciepłego mleka (ale nie gorącego) wlać do drożdży i poczekać, aż zaczną pracować (pierwszy etap czekania). Po około 15- 20 minutach wlać resztę mleka, dodać olej i wbić jajko i zagnieść ciasto tak długo, aż nie będzie kleiło się do rąk. Z ciasta uformować kule, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na minimum 30 minut (drugi etap czekania). Wyrośnięte ciasto jeszcze raz chwilę zagnieść i uformować bułki (wyszło mi 10 sztuk). Wierzch bułek posmarować żółtkiem z mlekiem i posypać gruboziarnistą solą. Odstawić do ponownego wyrośnięcia. Piec w temp. 220 st. C, na dnie piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z wodą, aby bułki miały chrupiącą skórkę. Piec przez około 15-20 minut, po czym wystudzić na kratce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Wiech_K 04 września 2013 Witaj,
pozwoliłem sobie wykorzystać przepis - bułeczki wyszły rewelacyjnie (dałem ok. 60 dag mąki).
Efekt: http://bezchemii.blogspot.com/2013/09/sniadaniowe-bueczki-zioowe.html
Pozdrawiam.
P.S. Za przepis daję plusa, zapisałem w ulubionych.

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

hiacynta23 21 lipca 2012 Dodałam trochę więcej mąki niż w przepisie i bułeczki wyszły przepyszne.

10 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GRAZIA556 04 czerwca 2012 Zgadza!m się z Floretką że ciasto bardzo rzadkie!!!Błąd musi być!Spróbuje dać mleka 250 ml. i mąki 550 g.Przepis umieszczany na stronie powinien być akuratny....Pozdrawiam

13 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Floetka 26 maja 2012 Bułki bardzo dobre, mam tylko zastrzeżenie co do ilości mąki w przepisie. Z 350 ml mleka i 450 gramów mąki zrobiło mi się coś w rodzaju gęstego ciasta naleśnikowego, a nie coś, co można zagnieść. Ale razem z moim lubym pokombinowaliśmy, dodaliśmy więcej (tak ze dwa razy) i wyszło nam trzynaście pysznych, dużych bułeczek :) Na pewno jeszcze je zrobimy. Pozdrawiam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń