Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodki i pożywny pomysł na śniadanie.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 80
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 152
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 69
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 80
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 152
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 69
Składniki
W 3/4 szklanki letniego mleka rozpuszczam drożdże z odrobiną soli. Odstawiam szklankę na około 10 minut. Następnie do miski przesiewam mąkę i dodaję do niej zaczyn i pozostałe składniki. Wyrabiam ciasto. Wyrobione ciasto odstawiam na 50 – 60 min do wyrośnięcia i przykrywam ściereczką.
Po tym czasie formuję z ciasta kuleczki, a uformowane nacinam delikatnie nożykiem i układam na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Tak uformowane bułeczki odstawiam jeszcze na 20 – 30 minut. Należy pamiętać o zachowaniu odstępów, tak aby bułki się nie posklejały.
Następnie bułeczki wstawiamy do piekarnika. Pieczemy do lekkiego zarumienienia się skórki. Bułki można posmarować rozbełtanym jajkiem. Czas pieczenia: 15 – 20 minut Temperatura: 200 C