Do góry

Desery Przepis na:

buleczki drozdzowe

buleczki drozdzowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 48 Ocena: 850

Dodano:

Odsłon: 10511

najlepsze jakie jadlam;) goraca polecam;)

Składniki

  • 5szl. maki pszennej typ 650 lub 500
  • 25g swiezych drozdzy
  • 6 czubatych lyzek cukru
  • 2 jaja+2 zoltka
  • pol lyzeczki soli
  • 125g rozpuszczonego przestudzonego masla
  • 1,5szkl cieplego mleka
  • KRUSZONKA: 1,5szkl. maki. 0,5szkl cukru,125 g miekkiegomasla
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. drozdze rozetrzec z lyzka cukru dodac pol szkl mleka i posypac 1 lyzka maki. odstawic na 20 min do wyrosniecia. Reszte skladnikow oprocz rozpuszczonego masla wrzucic do miski. dodac wyrosniety zaczyn i wyrobic ciasto,dodawac powli stpione maslo. wyrabiac az ciasto bedzie elastyczne. zostawic na okolo60-90min do wyrosniecia przykrywajac sciereczka.

  2. na blachy wylozone pergaminem ukladamy buleczki, odstawiamy do wyrosbiecia na 25-20min. nastepnie dnem szklanki maczanym w oeju robimy dolek posrodku kazdej buleczki dobrze dociskajac. w kazdy dolek wsypujemy ok pol lyzeczki tartej bulki(pod nadzienia owocowe),sypiemy owoce.ser,budyn lub co kto lubi,kazda buleczke smaruje,my rozmaconym jajem i posypujemy obficie kruszonka, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do zrumienienia;)
    buleczek wychodzi ok 20 sporych sztuk,mozna polukrowac ale dla mnie byly wystarczajaco slodkie bez ;)
    Smacznego;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

lena30 26 lipca 2015 Tak ,potwierdzam mega pyszne bułeczki i super miękkie po upieczeniu,polecam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 21 lipca 2013 Co za pyszności, zjadłabym jedną na śniadanko :)) Zabieram przepis do książki :))

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń