Do góry

Desery Przepis na:

bułeczki drozdzowe

bułeczki drozdzowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 48 Ocena: 844

Dodano:

Odsłon: 14296

bardzo smaczne i proste

Składniki

  • 0,5kg maki tortowej
  • 0,5szkl cukru
  • Cukier wanilinowy
  • cwierc szklanki oleju
  • 30g drozdzy
  • 1 jajo
  • 1 szkl mleka
  • szczypta soli
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. drodze rozetrzec z lyzka cukru i maki i dodac do reszty skladnikow. dobrze wyrobic by ciasto bylo elastyczne. odstawic do wyrosniecia do podwojenia objetosci ( w cieple miejsce) . po wyrosnieciu wyrobic jeszcze raz. Odrywac kawalki ciasta i walkowac owalne kolka w ktorych robic po dwa naciecia pionowe a miedzy nie ukladac nadzienie( w moim przypadku bialy ser). kazdy koniec buleczki przeciagnac przez przeciwlwgle naciecie. posmarowac rozbeltanym jajem i piec w nagrzanym piekarniku okolo 20 min 170st. mozna polukrowac. LUKIER: 1 lyzka kwasnej smietany i filizanka cukru pudru. Smacznego;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń