Do góry

Desery Przepis na:

buleczki drozdzowe

buleczki drozdzowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 48 Ocena: 802

Dodano:

Odsłon: 6942

pycha;)

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wymieszać mleko, cukier, jajko i żółtko. Dodać mąkę wymieszaną z suchymi drożdżami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn), masło i sól. Wyrobić gładkie, elastyczne, nie klejące ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieść i podzielić na 9 równych części. Uformować w okrągłe bułeczki, ułożyć na blaszce w sporych odległościach od siebie. Przykryć, pozostawić w cieple do podwojenia objętości. Gdy bułeczki się wystarczająco napuszą, dnem szklanki zrobić w każdej wgłębienie, przyciskając szklankę mocno, praktycznie do samej blaszki (ciasto powinno być cienkie w tym miejscu)j, na końcu włożyć truskawki. Bułeczki posmarować jajkiem, posypać hojnie kruszonką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń