Do góry

Przekąski Przepis na:

Bułeczki drożdżowe z grzybami

Bułeczki drożdżowe z grzybami

Autor:

Przepisów i artykułów: 100 Ocena: 71406

Dodano:

Odsłon: 605

Witam serdecznie Byłam ostatnio na grzybach i muszę przyznać, że udało mi się zebrać ich całkiem sporo więc pomyślałam, że przygotuję bułeczki drożdżowe z grzybami. Może komuś się przepis spodoba i przygotuje takie lub podobne bułeczki. Na pewno będą smakowały osobom które uwielbiają grzyby leśne.

Składniki

  • z podanych proporcji wyjdzie około 12 bułeczek
  • na farsz:
  • około 400 g grzybów
  • około 150 g cebuli
  • 100 g sera żółtego
  • 2 łyżki masła
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
  • 250 ml letniego mleka (można użyć wody)
  • 1 jajko (rozmiar L)
  • 25 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 40 g roztopionego i przestudzonego masła
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotuję farsz:
    Oczyszczone i umyte grzyby kroję na mniejsze kawałki.
    Cebulę kroję w drobną kostkę.
    Ser żółty ścierem na tarce o średnich oczkach.
    Natkę pietruszki drobno siekam.

  2. Teraz na rozgrzanym oleju na patelni podsmażam cebulę, tak żeby się zeszkliła.
    Następnie do cebuli dodaję masło, grzyby, doprawiam solą, pieprzem i smażę około 10 minut.
    Usmażone grzyby przekładam do miseczki i dostawiam do wystudzenia.

  3. Do wystudzonych grzybów dodaję ser, natkę pietruszki i dokładnie mieszam. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą i pieprzem, farsz jest gotowy.

  4. Przygotowanie ciasta drożdżowego:
    Do miski rozkruszam drożdże, dodaję cukier, łyżkę mąki i około 50 ml letniego mleka i mieszam. Miskę nakrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut w ciepłe miejsce aby drożdże zaczęły pracować.

  5. Po 15 minutach – przygotowanie ciasta (ciasto możemy przygotować robotem lub ręcznie):

    Do rozczynu dodaję pozostałe składniki na ciasto, oprócz masła i mieszam. Gdy składniki wstępnie się połączą, dodaję masło i jeszcze przez chwilę mieszam, tak aby masło połączyło się z ciastem.

    Następnie ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam przez kilka minut, do momentu aż ciasto stanie się gładkie, lśniące i nie będzie się kleiło do blatu i dłoni. Jeżeli podczas wyrabiania ciasto zbytnio kleiło by się do blatu, to należy blat podsypać mąką i nadal wyrabiać.

    Wyrobione ciasto przekładam do miski, oprószonej mąką
    Miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 40-50 minut do wyrośnięcia, tak aby ciasto podwoiło swoją objętość.

  6. Po około 40 minutach:
    Wyrośnięte ciasto wykładam na blat, przerabiam kilka razy i formuję wałek. Następnie wałek dzielę na 12 w miarę równych części (jeżeli chcemy mniejsze bułeczki to ciasto dzielimy na więcej części). Z każdego kawałka ciasta formuję kulkę i układam na blacie. Nakrywam ściereczką i pozostawiam na około 10 minut, aby ciasto odpoczęło.

  7. Po 10 minutach – formowanie bułeczek:
    Kulkę ciasta rozwałkowuję na placuszek, na środek nakładam farsz.

  8. Zlepiam ciasto tak aby powstał trójkąt (ciasto możemy również inaczej złożyć, według uznania), brzegi ciasta należy mocno ścisnąć aby się nie rozkleiło podczas pieczenia.

  9. Bułeczki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nakrywam ściereczką i pozostawiam na około 10 minut do wyrośnięcia. Bułeczki które się nie zmieściły na blasze, również nakrywam ściereczką i upiekę je w drugiej turze.

  10. Pieczenie:
    Przed pieczeniem, brzegi bułeczek (ciasto), maluję mlekiem, możemy pomalować wodą lub roztrzepanym jajkiem.

    Blachę z bułeczkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C na środkową półkę i piekę około 25 minut, piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Długość pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika.

    Bułeczki drożdżowe z grzybami są gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń