Do góry

Desery Przepis na:

Bułeczki drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Bułeczki drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Autor: Jagodzianka17

Przepisów i artykułów: 168 Ocena: 713

Dodano: 07.05.2018

Odsłon: 464

Nie wiem czy Wy też odnosicie takie wrażenie, ale dla mnie już od dawna drożdżówki sprzedawane w sklepach i piekarniach nie są wypiekami, które zjada się z przyjemnością. Są raczej zapychaczami z bliżej niezidentyfikowanym nadzieniem i sztucznymi aromatami. A przecież dla tak wielu z Nas z drożdżówkami wiążą się cudne wspomnienia. Rabarbar - pierwsze moje skojarzenie z nim związane, to mój rodzinny dom. Odkąd pamiętam zawsze rósł w jednym miejscu koło płotu. Jadałam go w tamtych czasach chyba tak jak wszyscy - długie, kwaskowate łodygi moczyłam w cukrze. To była taka podwórkowa przekąska. Tych olfaktorycznych wspomnień nie warto zacierać, dlatego często do nich wracam, przygotowując różne wypieki z rabarbaru w domu. Własnoręcznie otulone ciepłem rąk ciasto ma zdecydowanie niepowtarzalny zapach i smak domowego ciepła.

Składniki

  • Zaczyn drożdżowy:
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • Ciasto właściwe:
  • 450 g mąki pszennej
  • 225 ml mleka
  • 70 g masła
  • 80 g cukru
  • 1 jajko
  • Nadzienie:
  • 300 g rabarbaru
  • 75 g cukru
  • 50 ml wody
  • 2 łyżki galaretki truskawkowej
  • Kruszonka:
  • 80 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • Dodatkowo:
  • 1 jajko
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie


  1. Nadzienie

    Rabarbar myjemy, oczyszczamy i kroimy na małe, jedno centymetrowe kawałki. Zasypujemy cukrem i gotujemy na małym ogniu przez około 25 minut od czasu do czasu mieszając. Rabarbar powinien się niemalże całkowicie rozpaść. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy do rabarbaru i mieszamy. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Mus powinien mieć konsystencję gęstej konfitury.

    Zaczyn drożdżowy

    Do kubeczka wsypujemy mąkę, dodajemy ciepłe mleko, cukier i drożdże. Rozcieramy i odstawiamy na około 10 minut do wyrośnięcia.


  2. Ciasto właściwe

    Masło rozpuszczamy, a mleko podgrzewamy. Do miski przesiewamy mąkę ,dodajemy ciepłe masło, ciepłe mleko, jajko i zaczyn drożdżowy. Ciasto dokładnie wyrabiamy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

    Kruszonka

    Mąkę, cukier i masło rozcieramy między palcami tak, aby powstała kruszonka.
    Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 równych części. Z każdej porcji ciasta formujemy płaski placuszek. Na środek nakładamy łyżkę nadzienia, zlepiamy dokładnie brzegi i formujemy zgrabną bułeczkę. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
    Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190’C i pieczemy około 20 minut. Bułeczki powinny być lekko rumiane. Gotowe bułeczki studzimy na kratce. Najlepiej oczywiście smakują jeszcze ciepłe, z kubkiem zimnego mleka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 07 maja Przepyszne wspomnienie dziecinstwa! kto sie nie zajadal rabarbarem maczanym w cukrze!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń