Do góry

Desery Przepis na:

Bułeczki drożdżowe z serem i dynią

Przepis dnia 2018-11-21
Bułeczki drożdżowe z serem i dynią

Autor:

Przepisów i artykułów: 470 Ocena: 7259

Dodano:

Odsłon: 1538

Mój ulubiony przepis na drożdżówki. Tym razem do masy serowej dodałam trochę pieczonej dyni.

Składniki

  • Ciasto : mąka pszenna 500 g + 40 g drożdży
  • 2 żółtka
  • cukier 60 g
  • mleko 150 ml + 30 ml kefiru
  • olej 60 ml
  • Nadzienie : twaróg półtłusty 280 g
  • cukier 3 łyżeczki
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka
  • cynamon
  • 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka i odrobiną cukru do smarowania
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Około 13 sztuk.
    Mąkę przesiać do miski.
    Rozczyn :drożdże wymieszać z łyżeczką cukru i odrobiną letniego mleka, gdy podrośnie przełożyć do mąki.
    Dodać resztę składników i zagnieść. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne.
    Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, na około 40-60 minut.
    W tym czasie przygotować nadzienie serowe, łącząc i ucierając dokładnie wszystkie składniki, ja dodałam połowę żółtka z jajka do smarowania.

  2. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na 13 równych części.
    Uformować z nich kule, układać na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 20 - 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

  3. Po tym czasie używając szklanki zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie, prawie do samej blachy, posypać cynamonem wymieszanym z odrobiną cukru i nałożyć nadzienie serowo-dyniowe.
    Ciasto posmarować dla połysku pozostałym jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka i cukrem.

    Piec około 20-25 minut w temperaturze 180 º C. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń