Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Bułeczki drożdżowe z truskawkami"
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 278
Pyszne ekspresowe danie na upalny dzień, marynowane śledzie w zalewie octowej...
Odsłon: 110
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 778
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 890
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 278
Pyszne ekspresowe danie na upalny dzień, marynowane śledzie w zalewie octowej...
Odsłon: 110
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 778
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 890
Składniki
Masło roztop, mleko podgrzej. Do miski wsyp mąkę, dodaj drożdże, cukier, jajko i sól. Wyrób ciasto, dolewając stopniowo ciepłe mleko. Gdy będzie odklejać się od ręki, uzupełnij je płynnym masłem i dobrze zagnieć.
Odstaw ciasto na 50 minut do wyrośnięcia, a w tym czasie przygotuj budyń.
Gotowy placek rozwałkuj na grubość pół cm (powinno mieć kształt zbliżony do prostokąta). Rozsmaruj na nim ciepły budyń, rozłóż umyte oraz pozbawione ogonków truskawki i posyp delikatnie cukrem.
Obłożone nadzieniem ciasto zwiń w rulon, a następnie pokrój w poprzek na kawałki.
Ułóż bułeczki na blasze wyłożonej pergaminem, zostawiając odpowiednie odstępy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160°C i piecz przez pół godziny. Po wyjęciu posyp cukrem pudrem.
Czas przygotowania: 60 min, ilość kalorii na 1 porcję: 290. Stopień trudności: średnie.
<strong>Róża Turok z Zielonej Góry</strong>Źródło: Telemax