Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Bułeczki drożdżowe ze śliwkami"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 28
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 90
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 197
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 210
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 28
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 90
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 197
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 210
Składniki
Wsyp do rondelka drożdże, rozkrusz je, posyp odrobiną cukru, zalej czterema łyżkami ciepłego mleka, dodaj dwie łyżki mąki, wymieszaj, pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 15 minut.
Jajka umyj, wytrzyj, rozbij. Dwa żółtka wrzuć do miski, rozetrzyj na jednolitą masę z cukrem, dodaj mąkę, ciepłe mleko, śmietanę, jedno jajko, szczyptę soli, roztopione masło, cukier waniliowy. Wymieszaj najpierw łyżką, a potem wyrabiaj rękoma ciasto na gładką jednolitą masę. Uformuj kulę, włóż ją do miski, przykryj ściereczką, odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrób, formuj placuszki, na środek każdego wkładaj śliwkę, zaklej, uformuj kształt bułeczki. Bułki układaj obok siebie w odległości kilku centymetrów na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Odstaw na godzinę, by wyrosły.
Bułeczki posmaruj rozmąconym jajkiem, wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180° C. Piecz przez 30 minut. Gorące posyp cukrem pudrem.
CZAS: około 60 minutŹródło: Dobry Tydzień