Do góry

Desery Przepis na:

BUŁECZKI DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ

BUŁECZKI DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ

Autor:

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 109

Dodano:

Odsłon: 8223

PYSZNE ,SZYBKO ZNIKAJĄ Z TALERZYKA:))

Składniki

  • 1/2 kg mąki tortowej, + +1,5 szklanki na kruszonkę
  • 1 szklanka mleka, +1 łyżka
  • 5 dag drożdży
  • 1,5 kostki margaryny # * 3 jajka
  • 16 g cukru waniliowego # * 1 szklanka cukru, +3 łyżki
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny, * szczypta soli
  • 15 dużych śliwek węgierek #lub truskawek, cukier puder do posypania
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 1/2 szklanki mleka podgrzać, by było porządnie ciepłe, ale nie gorące. Wkruszyć do niego drożdże, posypać łyżką cukru i 2-3 łyżkami mąki. Dobrze rozetrzeć na konsystencję śmietany (nie używać metalowych łyżek). Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na ok. 15 minut w ciepłe miejsce, by rozczyn wyrósł.

  2. Do dużej miski wbić 2 jajka, wsypać 2 łyżki cukru i cukier waniliowy i roztrzepać trzepaczką na pianę, dodać mąkę, skórkę z cytryny, roztopioną i ostudzoną 1/2 margaryny, szczyptę soli, 1/2 szklanki mleka. Wlać gotowy rozczyn i wyrabiać ręką, aż ciasto zacznie odstawać od ręki i będzie lśniące. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

  3. Wyrośnięte ciasto uformować w wałek, ułożyć na oprószonej mąką stolnicy, podzielić na 15 części. Każdą część rozpłaszczyć na placuszek, na środku położyć wypestkowaną śliwkę. Zlepić brzegi, nadać kształt bułeczce i układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.

  4. Tak przygotowane bułeczki odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 1/2 godziny. W tym czasie zrobić kruszonkę: 1,5 szklanki mąki, 1 szklankę cukru i 1 kostkę margaryny posiekać a następnie rozkruszyć w palcach, aż się zacznie rozsypywać. Bułeczki posmarować 1 jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka, posypać obficie kruszonką i wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika (termoobieg), na ok. 35 minut. Lekko ciepłe oprószyć cukrem pudrem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

wiola1100 28 września 2010 bardzo apetycznie wygladają te twoje bułeczki,pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń