Do góry

Śniadania Przepis na:

Bułeczki Marchewkowe z Płatkami Kukurydzianymi Pełnoziarnistymi.

Bułeczki Marchewkowe z Płatkami Kukurydzianymi Pełnoziarnistymi.

Autor:

Przepisów i artykułów: 472 Ocena: 8528

Dodano:

Odsłon: 1640

Bułeczki śniadaniowe najlepiej smakują ze świeżym masełkiem i miodem.

Składniki

  • 11 bułek
  • 3/4 szkl.purre z marchewki
  • 500 g mąki pszennej
  • 60 g płatków kukurydzianych pełnoziarnistych(zmielonych na piasek)
  • 0,5 szkl.mleka + 50 ml
  • 2 jajka L
  • 80 g masła
  • 30 g drożdży świeżych + 5 łyżek cukru
  • mały cukier waniliowy
  • Dodatkowo:
  • 1 jajko
  • trochę mleka
  • 4 garście płatków kukurydzianych pełnoziarnistych do posypania na wierzch
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Purre przygotowałam z marchewki,którą wyjęłam z zupy pomidorowej.
    W misce rozcieramy drożdże z łyżką cukru i 50 ml mleka letniego i łyżką mąki.Zaczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia,w między czasie do rondelka wlewamy mleko i wrzucamy masło pokrojone na mniejsze kawałki,podgrzewamy do momentu roztopienia masła,zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do wystudzenia.
    Jajka ubijamy z resztą cukru i cukrem waniliowym na puszystą,jasną masę.
    Do wyrośniętego zaczynu wsypujemy przesianą przez sitko mąkę,płatki kukurydziane zmielone na piasek ,

  2. wlewamy masę jajeczną,oraz mleko z masłem wymieszane z purre z marchewki, mleko nie może być gorące.

  3. Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy ciasto, musi być elastyczne i odchodzić od ręki,ja wspomogłam się mikserem,jeżeli ciasto będzie się kleiło przy wyrabianiu dajcie trochę więcej mąki,tak wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem

  4. przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok.1,5 godz.u mnie już po 1 godz.było gotowe.

  5. Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią i wykładamy na blat podsypany delikatnie mąką,formujemy wałek, który kroimy na 11 równych pasków,z każdego paska formujemy w rękach okrągłe kuleczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odpowiednich odstępach,u mnie wyszły dwie blaszki.

  6. Odstawiamy jeszcze na 30 min.do napuszenia i tak wyrośnięte bułeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem z mlekiem i posypujemy płatkami kukurydzianymi .

  7. Piekarnik nagrzewamy do 180 C i pieczemy do ze złocenia ok 20-25 min.

  8. Bułeczki te piekłam na śniadanie,najlepiej nam smakowały z masłem i miodem i oczywiście kakao:-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń