Do góry

Przekąski Przepis na:

Bułeczki niedzielne

Bułeczki niedzielne

Autor:

Przepisów i artykułów: 53 Ocena: 876

Dodano:

Odsłon: 19418

Jedno pytanie, czy czasami macie ochotę na ciepłe bułeczki z samego rana bez wychodzenia z domu. Ja mam rozwiązanie, ponoć oryginalny szwedzki przepis. Bułeczki robi się wieczorem, wkłada do lodówki na noc, a rano tylko piecze. Pyszne!

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszałam w takich proporcjach:20 dag pszennej zwykłej, 20 dag żytniej białej, i 10 dag żytniej razowej. Jajko wyjmujemy z lodówki 2 godziny wcześniej, by osiągnęło temperaturę pokojową. Masło rozpuszczamy, studzimy do temperatury pokojowej, mleko podgrzewamy by było letnie. Nie może być gorące! Mąkę mieszamy z drożdżami i solą, wlewamy mleko, masło, dodajemy jajko, wyrabiamy mikserem. Z ciasta formujemy okrągłe bułki.

  2. Układamy na blaszce i wstawiamy do lodówki na całą noc na najzimniejszą półkę, dzięki temu będą powoli rosły. Rano wyciągamy z lodówki, odczekać 15 min, żeby się ociepliły, smarujemy mlekiem, posypujemy ziarnem, pieczemy 15 min w około 200-230stopniach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

katarina9944 21 marca 2011 Juz kilka razy przymierzałam się do tego " nocnego" przepisu, muszę w końcu wypróbować, bo Twoje wyglądają pięknie...:))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń