Do góry

Desery Przepis na:

Bułeczki odrywane z rabarbarem i waniliową kruszonką

Bułeczki odrywane z rabarbarem i waniliową kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 281 Ocena: 1394

Dodano:

Odsłon: 571

Uwielbiam te mocno czerwone, rubinowe łodygi. Można wykorzystać je na różne sposoby i upiec kruche, ucierane bądź biszkoptowe ciasto. Ja jednak rabarbar najbardziej lubię w połączeniu z lekkim i puszystym ciastem drożdżowym, które moim zdaniem idealnie pasuje do tej pory roku. Słodko-kwaśny smak rabarbaru w połączeniu z delikatnym, mięciutkim ciastem drożdżowym i waniliową chrupiącą kruszonką jest jak dla mnie obłędny.

Składniki

  • Zaczyn drożdżowy:
  • 10 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • Ciasto właściwe:
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 50 g cukru
  • 60 g masła
  • 1 jajko
  • Nadzienie rabarbarowe:
  • 450 g rabarbaru
  • 1 galaretka malinowa
  • 50 g cukru
  • Kruszonka:
  • 80 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • Dodatkowo:
  • 60 g masła
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Zaczyn drożdżowy

    Do kubeczka wsypujemy mąkę, dodajemy ciepłe mleko, cukru i drożdże. Rozcieramy i odstawiamy na około 10 minut do wyrośnięcia.

    Ciasto właściwe

    Masło rozpuszczamy, a mleko lekko podgrzewamy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy ciepłe masło, ciepłe mleko, cukier, jajko, pastę z wanilii i zaczyn drożdżowy. Ciasto dokładnie wyrabiamy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.


  2. Nadzienie rabarbarowe

    Rabarbar myjemy, oczyszczamy i kroimy na małe, jedno centymetrowe kawałki. Zasypujemy cukrem i gotujemy na małym ogniu. Mieszając co jakiś czas gotujemy rabarbar do momentu, aż powstały sok zredukuje się. Zdejmujemy garnek z palnika, dodajemy galaretkę i mieszamy, aż galaretka się rozpuści. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

    Kruszonka

    Mąkę, cukier i masło rozcieramy między palcami tak, aby powstała kruszonka.
    Tortownicę o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masło rozpuszczamy. Połowę masła wylewamy na dno tortownicy. Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na 12 równych części. Z każdej porcji ciasta formujemy płaski placuszek. Na środek nakładamy łyżkę nadzienia, zlepiamy dokładnie brzegi i formujemy zgrabną, okrągłą bułeczkę.
    Bułeczki układamy w tortownicy, uprzednio obtaczając je w maśle. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na wyrośnięte bułeczki wylewamy resztę masła i posypujemy przygotowaną kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy około 30 minut. Bułeczki powinny być lekko rumiane.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 21 kwietnia Już chwaliłam na FB bułeczki...przepyszne Małgosiu...u nas niestety jeszcze rabarbaru nie ma:( muszę obejść się smakami:( Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń