Do góry

Przekąski Przepis na:

Bułeczki pszenne z nadzieniem pieczarkowym.

Bułeczki pszenne z nadzieniem pieczarkowym.

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 475

Dodano:

Odsłon: 773

Bardzo smaczne bułeczki nadziane farszem z pieczarek, suszonych pomidorów i cebuli.

Składniki

  • 1 kg mąki typ 500
  • 50 g świeżych drożdży
  • 3 szklanki mleka
  • 1 łyżka soli
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • jajko rozbełtane do posmarowania bułek
  • sezam do posypania bułek
  • pieczarki duże 2 szt.
  • suszone pomidory 2 szt.
  • cebula 1 szt.
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Nadzienie do bułek:

    Pieczarki, suszone pomidory i cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju rzepakowym z pomidorów. Solimy, pieprzymy do smaku. Gdy pieczarki i cebula są miękkie, studzimy.

  2. Wykonanie bułeczek:

    Przesiewamy mąkę do miski w której będziemy wyrabiać ciasto na bułki. Dodajemy 5 łyżek oleju rzepakowego, 1 łyżkę soli i rozrobione w szklance ciepłego mleka drożdże, oraz pozostałe 2 szklanki mleka.

  3. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

  4. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

  5. Po godzinie ponownie wyrabiamy ciasto podsypując go mąką do momentu gdy ciasto nie będzie się kleić do rąk.

  6. Formujemy równe bułeczki.

  7. Nakładamy do każdej farsz, zlepiamy.

  8. Układamy na wcześniej przygotowanej blasze.

  9. Przykrywamy i odstawiamy na 40-45 minut do wyrośnięcia.

  10. Po tym czasie bułeczki smarujemy jajkiem, posypujemy makiem lub sezamem.

  11. Nagrzewamy piekarnik z termoobiegiem do 200 stopni Celsjusza, wkładamy blachę z bułeczkami i pieczemy 20 minut, bułeczki muszą być ładnie zarumienione.

  12. Upieczone bułeczki ściągamy z blachy razem z papierem na kratkę i studzimy.

  13. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 19 maja Wspaniałe,pyszne i w dodatku z takim nadzieniem wprost dla mnie :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń