Do góry

Śniadania Przepis na:

Bułeczki ślimaczki

Bułeczki ślimaczki

Autor: Kocurekwkuchni

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 318

Dodano: 25.01.2013

Odsłon: 2099

Czy jest coś wspanialszego niż domowe, świeże, ciepłe i chrupiące bułeczki na śniadanie?

Składniki

  • 250 ml letniego mleka
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 jajko roztrzepane
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 500g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki drożdży suchych lub 25g świeżych
  • 250 ml letniego mleka
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 jajko roztrzepane
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 500g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki drożdży suchych lub 25g świeżych
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć je na stolnicę, podzielić na 10 części. Teraz potrzebne będą jeszcze 2 łyżki roztopionego masła jajko roztrzepane z łyżką mleka sezam lub mak do posypania Każdy kawałek ciasta rozwałkować na placuszek dowolnego kształtu, posmarować roztopionym masłem i zwijać w rulonik. z każdego rulonika stworzyć "ślimaczka". Owe ślimaki układać na blasze wyłożonej papierem i pozwolić im się jeszcze trochę napuszyć w cieple (około pół godziny). Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać sezamem lub makiem i piec 20-30 minut, do zarumienienia.

  2. Świeże drożdże wymieszać z letnim mlekiem i poczekać chwilę, aż powstaną pęcherzyki (drożdże instant wystarczy zmieszać z mąką, jednak należy pamiętać, że drożdże w proszku zaczynają pracować dopiero w temperaturze 40-45 stopni C). W misce wymieszać mąkę, cukier, sól, następnie dodać roztrzepane jajko, mleko (z drożdżami) i masło, wyrobić na miękkie i gładkie ciasto. Uformować kulę i pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości (około godziny)

  3. Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć je na stolnicę, podzielić na 10 części. Teraz potrzebne będą jeszcze 2 łyżki roztopionego masła jajko roztrzepane z łyżką mleka sezam lub mak do posypania Każdy kawałek ciasta rozwałkować na placuszek dowolnego kształtu, posmarować roztopionym masłem i zwijać w rulonik. z każdego rulonika stworzyć "ślimaczka". Owe ślimaki układać na blasze wyłożonej papierem i pozwolić im się jeszcze trochę napuszyć w cieple (około pół godziny). Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać sezamem lub makiem i piec 20-30 minut, do zarumienienia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Kocurekwkuchni 26 stycznia 2013 Dziękuję za miłe słowa:) Życzę smacznego!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

rosse 25 stycznia 2013 Pyszne te Twoje bułeczki,do schrupania;)5

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

capri 25 stycznia 2013 bardzo lubie takie wypieki :)))), a ciasto faktycznie fajne jest, bo łatwo sie gniecie i bułeczki są delikatne :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń