Do góry

Śniadania Przepis na:

Bułeczki śniadaniowe

Bułeczki śniadaniowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 296 Ocena: 4224

Dodano:

Odsłon: 1076

Chyba każdy lubi zjeść na śniadanie świeże i pachnące bułeczki. Jeśli również należycie do tej grupy to mam idealną propozycję. Zapraszam na przepyszne bułeczki pszenne z dodatkiem mąki orkiszowej, które robi się ekspresowe. Z powodzeniem ciasto można również przygotować wieczorem, a rano jedynie włożyć do piekarnika i cieszyć się ich wspaniałym smakiem. :)

Składniki

  • Mąka pszenna 450 g.
  • Mąka orkiszowa 200 g.
  • Jajko 1 szt.
  • Drożdże instant ok. 11 g.
  • Sól 1 łyżeczka
  • Miód 2 łyżki
  • Masło miękkie 2 spore łyżki
  • Woda ciepła ok. 100 ml.
  • Mleko ciepłe 200 ml.
  • DODATKOWO
  • Jajko 1 szt.
  • Mak
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Obie mąki przesiać do miski od miksera, następnie dodać sól, drożdże, miód i wodę, delikatnie wymieszać. Po chwili dodać jajko, masło i mleko. Całość ucierać końcówką miksera do ciast drożdżowych do momentu gdy ciasto będzie odchodzić od miski.

    Gotowe ciasto przełożyć na blat posypaną mąką, wyrobić wałek, a następnie pokroić na mniejsze części i uformować małe okrągłe bułeczki. Gotowe bułeczki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. (Jeśli bułeczki chcemy piec rano, to blaszkę owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na noc. Następnego dnia wyjąć z lodówki pół godziny przed pieczeniem, aby się ogrzały i jeszcze trochę podrosły).

    Tak przygotowane bułeczki rozsmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok. 20 min.

  2. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń