Do góry

Dodatki Przepis na:

Bułeczki śniadaniowe z nasionami chia i siemieniem lnu

Bułeczki śniadaniowe z nasionami chia i siemieniem lnu

Autor:

Przepisów i artykułów: 21 Ocena: 53

Dodano:

Odsłon: 139

Szybkie smaczne bułeczki na śniadanie i nie tylko.

Składniki

  • 450 g mąki pszennej
  • 1 łyżka czubata mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka nasion chia
  • 1 łyżka siemienia lnu
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • płatki owsiane do podsypania
1-2 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody.
    Wymieszać suche składniki oprócz nasion chia i płatków owsianych.
    Do ciepłej wody dodać sól, cukier, nasiona chia i oliwę.
    Następnie do mąki dodać drożdże, zamieszać, dodać wodę i roztrzepane jajko.
    Wszystko dokładnie wymieszać podsypując ewentualnie mąką , do uzyskania gładkiego ciasta. Dobrze wyrobić. Ciasto podzielić na 6 części i uformować z nich okrągłe bułeczki. Następnie wyłożyć je na blachę posypaną płatkami owsianymi. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 30min.
    Piec w temp. 180 stopni przez około pół godziny. W piekarniku halogenowym - 20 min na jednej stronie i 15 minut na drugiej.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń