Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Specjał kuchni czeskiej.
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 107
Polecam.
Odsłon: 724
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 87
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 107
Polecam.
Odsłon: 724
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 87
Składniki
Masło z cukrem ucieramy na puszystą masę. Ostrożnie dodajemy mąkę, cały czas mieszając. Dodajemy migdały i cukier (aromat) waniliowy i sól. Po ukręceniu ciasta, zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Po wychłodzeniu ciasta, odrywamy części wielkości mniej więcej łyżki. Rolujemy je na walce o średnicy mniej więcej 1cm i lekko zaginamy brzegi, formując z nich podłużne bułeczki. Blachę wykładamy pergaminem do pieczenia, lekko wysmarowanym masłem. Bułeczki układamy około 1cm od siebie, gdyż w czasie pieczenia lekko napuchną. Pieczemy około 15 minut w 200 st., cały czas kontrolując. Podajemy wystudzone, posypane cukrem pudrem, najlepiej po przeleżeniu dzień-dwa w kartoniku.