Do góry

Dodatki Przepis na:

Bułeczki z cheddarem

Bułeczki z cheddarem

Autor:

Przepisów i artykułów: 315 Ocena: 1791

Dodano:

Odsłon: 151

Chyba nikogo nie trzeba przekonywać o wyższości domowego pieczywa nad kupnym. Własnoręcznie zrobione domowe pieczywo to coś magicznego. No i ten fantastyczny zapach roznoszący się po całym domu podczas pieczenia. Bułki z serem to ulubione pieczywo mojego syna. Do nie dawna podczas każdych zakupów lądowały w koszyku. Od jakiegoś czasu piekę je sama, bo to nie takie trudne jak Wam się wydaje. Są mięciutkie, puszyste i chrupiące. I zdecydowanie za szybko znikają...

Składniki

  • Zaczyn drożdżowy:
  • 40 g drożdży
  • 85 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • Ciasto właściwe:
  • 350 g mąki pszennej
  • 180 ml wody *
  • 50 g sera cheddara
  • 2 szczypty soli
  • Dodatkowo:
  • 50 g sera cheddara
  • 1 łyżka mleka
  • 1 żółtko
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Zaczyn drożdżowy

    Do kubeczka wsypujemy mąkę, dodajemy ciepłe mleko, cukru i drożdże. Rozcieramy i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.

    Ciasto właściwe

    Do przesianej mąki dodajemy rozczyn, ciepłą wodę i ser starty na małych oczkach. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy sól. Gotowe ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Ciasto wyjmujemy na blat oprószony mąką i ponownie je zagniatamy. Dzielimy na 8 równych kawałków i formujemy okrągłe bułeczki. Gotowe bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułkę smarujemy roztrzepanym żółtkiem z dodatkiem mleka i posypujemy serem. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Wyrośnięte bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190'C i pieczemy przez 25 minut. Bułeczki po upieczeniu powinny być rumiane. Studzimy na kratce.

    Notes

    * wody należy dodać mniej lub więcej. Wszystko zależy od rodzaju użytej mąki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń