Do góry

Desery Przepis na:

Bułeczki z czekoladą

Bułeczki z czekoladą

Autor:

Przepisów i artykułów: 78 Ocena: 1298

Dodano:

Odsłon: 955

Smaczne, słodkie i puszyste bułeczki...

Składniki

  • 500g mąki
  • 50g drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 100g roztopionego masła
  • 1 lyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • jajko
  • szczypta soli
  • tabliczka czekolady
  • jajko
3-4 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Drożdże kruszymy, dosypujemy łyżkę cukru i rozcieramy. Do drożdży dodajemy 1 łyżkę mąki i pół szklanki mleka. Mieszamy aż składniki połączą się. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut.
    W dużej misce ucieramy żółtka i jajko z cukrem na puch. Dodajemy przesianą mąkę, ekstrakt, resztę mleka (ciepłe), szczyptę soli i zagniatamy ciasto. Podczas zagniatania dolewamy wystudzone, rozpuszczone masło. Zagniatamy ciasto, aż będzie elastyczne i zacznie odchodzić od dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godziny aż wyrośnie. Po tym czasie ciasto dzielimy na niewielkie , ale równe części. Spłaszczamy w dłoniach kładziemy po kostce lub dwóch czekolady, sklejamy i formujemy w dłoniach bułeczki. Gotowe bułki układamy na blasze, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pozostawiamy jeszcze na chwilę. W tym czasie włączamy piekarnik na 160 C, gdy się nagrzeje wkładamy bułeczki i pieczemy około 30 minut na złoty kolor.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń