Do góry

Przekąski Przepis na:

Bułeczki z jabłkiem i żurawiną

Bułeczki z jabłkiem i żurawiną

Autor:

Przepisów i artykułów: 85 Ocena: 680

Dodano:

Odsłon: 5703

Akurat teraz jestem w trakcie czytania książek których akcja rozgrywa się w Szwecji. Jednym z tradycyjnych wypieków tamtego rejonu są cynamonowe bułeczki, po szwedzku nazwane Kanelbullar. Są to zawijane ślimaki z ciasta drożdżowego, które przez zawinięciem smarowane są masłem z cukrem i cynamonem. Bułki w tradycyjnej wersji również zrobiłam, ale wyszły jak na mój gust trochę za suche (chociaż do herbaty pasowały bardzo dobrze). Nie byłabym sobą, gdybym nie zmodyfikowała chociaż trochę tego przepisu i w ten sposób powstały moje drożdżowe bułki z jabłkiem i żurawiną.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 200C. Przy robieniu ciasta ze świeżych drożdży należy rozrobić je w lekko ciepłym mleku. Ja robiła z suszonych, które zmieszałam z połową mąki.

  2. Zmieszać w misce połowę mąki z drożdżami, mlekiem i jajkiem. Mieszać do otrzymania gładkiej masy, po czym przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

  3. W tym czasie możemy zająć się nadzieniem. Jabłka obieramy za skórki i ścieramy na tarce na największych oczkach. W misce zasypujemy to małą ilością cukru i czekamy aż jabłka puszczą sok po godzinie jak wrócimy do ciasta odlewany nadmiar soku z jabłek i zabieramy się za ciasto.

  4. Po godzinie dodać resztę mąki, cukier, sól, kardamon i masło (posiekane na drobne kawałki). W misce wszystko mieszać aż do odpowiedniej konsystencji. Jeśli ciasto jest za rzadkie można dodać dodatkową mąkę. Dokończyć wyrabianie ciasta ręcznie, uformować kulkę i odstawić w misce na 30 minut przykryte ściereczką, żeby nie wyschło.

  5. Ciasto podzielić na dwie części (łatwiej będzie rozwałkować). Rozwałkować do kształtu najbardziej zbliżonego do prostokąta.

  6. Ze startych jabłek odlać resztkę soku i dodać miód, cynamon, przyprawę do szarlotki i żurawinę lub rodzynki. Ilości tych wszystkich składników należy dobrać do własnego smaku. Wszystko wymieszać i nałożyć na rozwałkowane ciasto niezbyt grubą warstwę.

  7. Po dokładnym rozsmarowaniu ciasto zwinąć w rulon i pociąć na plasterki o grubości ok 2-2,5 cm. Ja do cięcia na plasterki używam nitki. Dzięki temu krążki nie tracą kształtu i nie muszę trzymać mocno ciasta, jak przy krojeniu nożem, więc farsz nie wyciska się na zewnątrz.

  8. Bułki - zawijasy ułożyć na desce, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.

  9. Przed pieczeniem posmarować bułki roztrzepanym jajkiem (lub samym białkiem) i posypać cukrem. Piec 6-8 minut ( a w rzeczywistości do zarumienienia się bułek, bo ostateczny czas zależy od wielkości zawijasów.

  10. Po wyjęciu z piekarnika schłodzić na kratce. Świeże są najlepsze, chociaż odkryłam, że dobrze smakują też w następnych dniach jeśli lekko się je podgrzeje w piekarniku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

rodzinka500 13 listopada 2012 pracochłonne ale spróbuję je zrobić,,, daję 5

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń