Do góry

Śniadania Przepis na:

Bułeczki z pestkami dyni w liściach chrzanu

Bułeczki z pestkami dyni w liściach chrzanu

Autor: PatiGotuje

Przepisów i artykułów: 244 Ocena: 2082

Dodano: 30.05.2018

Odsłon: 1194

W Polsce korzeń chrzanu jest bardzo popularny, zwłaszcza na Wielkanoc, ale mało kto wie, że jego liście są również jadane. Mają one co prawda gorzkawy, zielny smak, ale do pieczenia nadają się idealnie. Możemy na nich upiec chleb, bułki, czy nawet rybę ;)

Składniki

  • 400 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • około 250 ml ciepłego mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki pestek z dyni
  • Sól
  • liście chrzanu
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Drożdże rozpuszczamy w cukrze. Dodajemy 1/4 szklanki mleka i pozostawiamy na około 10 minut, żeby zaczęły pracować.

  2. Do miski wsypujemy mąkę dodajemy sól, olej, pestki dyni i zaczyn. Zaczynamy wyrabiać i stopniowo dodajemy resztę mleka. Ciasto dokładnie wyrabiamy (około 5 min), aż będzie gładkie i elastyczne. Przekładamy je do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, zajmie to około 60 minut.

  3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8- 10 równych części. Z każdej z nich formujemy bułeczkę, którą następnie owijamy w liście chrzanu (ja spięłam liście wykałaczką ;) ). Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i odstawiamy na jakieś 20 minut do wyrośnięcia.

  4. Piekarnik nagrzewamy do 200°C (termoobieg). Wyrośnięte bułeczki wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy około 20-25 minut, aż się zarumienią. Studzimy na kratce.

    Z wystudzonych bułeczek ściągamy liście chrzanu.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń