Do góry

Desery Przepis na:

Bułeczki zajączki z powidłami i cytrynowym lukrem

Bułeczki zajączki z powidłami i cytrynowym lukrem

Autor:

Przepisów i artykułów: 145 Ocena: 2757

Dodano:

Odsłon: 670

Pyszne bułeczki o ciekawym kształcie i rewelacyjnym smaku zachwycą każdego :) Polecam

Składniki

  • *z proporcji wyszło mi 14 dużych zajączków :)
  • -250ml mleka -2 jajka -80g masła
  • -1 cukier waniliowy -3/4 szkl cukru (szklanka 250ml)-30g drożdży świeżych
  • -ok 650g mąki + do podsypania
  • LUKIER -sok z połowy cytryny -łyżka wody -cukier puder
  • DODATKOWO -dowolne nadzienie-powidła, marmolada, czekolada itp.
  • -jajko do posmarowania zajączków
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Drożdże wkruszamy do miski, dodajemy łyżkę cukru i ciepłe mleko-mieszamy do rozpuszczenia drożdży.
    Następnie dodajemy trochę mąki, mieszamy i odstawiamy do podrośnięcia drożdży.
    Masło rozpuszczamy i studzimy, dodajemy do wyrośniętych drożdży, dodajemy również jajka utarte z cukrem, cukier waniliowy oraz przesianą mąkę-zagniatamy ciasto-jak się klei to podsypujemy mąką. Ma byc pulchne, miękkie 0wyrabiamy je chwilę by się dobrze napowietrzyło.
    Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

  2. Następnie urywamy kawałeczek z ciasta,rozpłaszczamy, dajemy nadzienie i tworzymy kulkę. z drugiego kawałka tworzymy długi wałek i owijamy nim kulkę

  3. zaplatamy końce tak by powstały uszy.

  4. Zajączki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem i pieczemy w temp 180 stopni na złoty kolor.

  5. Ostudzone zajączki smarujemy lukrem i dekorujemy wedle życzenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń