Do góry

Przekąski Przepis na:

Bułeczki ziołowe

Bułeczki ziołowe

Autor: jaga708

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 17

Dodano: 24.06.2010

Odsłon: 703

Na 12 sztuk. Są to bułeczki malutki, z dodatkiem ziół. W prawdzie robiłam je tylko raz, ale daje tylko wypróbowane przepisy. Ale te bułeczki jadłam przez 2 dni to na śniadanie, kolację albo w ciągu dnia. Są świetne. Czas przygotowywania 20 minut+ 80 minut czas pieczenia.

Składniki

> 6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zioła opłukać, listki oderwać od gałązek, drobniutko posiekać.

  2. Mąkę połączyć z suszonymi drożdżami, cukrem, solą i ziołami. Po środku zrobić wgłębienie, wbić jajko. Masło stopić, powoli, małymi porcjami wlewać do mąki.

  3. Wszystkie składniki wymieszać na gładkie, jednolite ciasto. Przykryć, odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce i czekać aż wyrośnie. Powinno podwoić swoją objętość. Następnie energicznie zagnieść ciasto. Podzielić na 12 równych porcji.

  4. Uformować płaskie bułeczki. Umieścić je na wyłożonej pergaminem blasze, odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.

  5. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 st. C( piekarnik z termoobiegiem do temp. 180 st. C, piekarnik gazowy ustawić na 3 stopień). Pozostałe jajko wymieszać z 2 łyzkami wody, 3 łyżeczkami słodkiej papryki, solą i pieprzem.

  6. Przygotowaną mieszanką posmarować bułeczki. Piec 20 minut na złoty kolor.

  7. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń