Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Bułgarski tarator na jogurcie"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 126
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 587
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 126
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 587
Składniki
Orzechy wsyp na mocno rozgrzaną patelnię. Zrumień je, przesyp na talerzyk i odstaw do wystudzenia. Następnie drobniutko posiekaj.
Ogórki umyj, zetrzyj na tarce o dużych otworach lub potnij w cienkie słupki. Oprósz je solą i odstaw na około 10 minut, aby puściły sok. Koperek opłucz, osusz, posiekaj. Czosnek obierz, drobno pokrój, a potem rozetrzyj z odrobiną soli i oliwą.
Jogurt roztrzep widelcem z wodą. Ogórki odciśnij, dodaj do jogurtu. Dołóż orzechy, koperek oraz czosnek z oliwą. Przypraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Przygotowany chłodnik przykryj i wstaw do lodówki na kilka godzin. Mocno schłodzoną zupę rozlej do miseczek albo szerokich szklanek. Przed podaniem chłodnik udekoruj według uznania.
20 min (plus czas chłodzenia); Porcja: 260 kcal; Cena porcji: 1,50 zł;Źródło: Naj