Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Bulgur z granatem"
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 158
Polecam.
Odsłon: 262
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 81
...ale pyszny.
Odsłon: 355
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 158
Polecam.
Odsłon: 262
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 81
...ale pyszny.
Odsłon: 355
Składniki
Bulgur umieść w misce i zalej 1/2 litra wrzącej osolonej wody. Miskę przykryj i odstaw na ok. 30 minut, aby kaszka wchłonęła cały płyn i napęczniała. Po tym czasie zdejmij pokrywkę, przemieszaj, ostudź.
Owoc granatu przekrój, wyjmij ziarenka z miąższu. Orzechy włoskie lekko rozdrobnij, upraż na suchej patelni. Bagietkę oraz kozi ser pokrój w plasterki. Pieczywo skrop olejem. Ułóż na blasze do pieczenia. Na wierzchu rozłóż kozi ser. Zapiekaj na złoty kolor w 200 st.
Do miski z wystudzonym bulgurem włóż ziarenka granatu i orzechy. Listki rukoli opłucz, osusz, większe porwij na kawałki. Dodaj do sałatki razem z oczyszczonymi i posiekanymi łodygami selera, wymieszaj.
Przygotuj sos z 6 łyżek oleju, miodu oraz soku wyciśniętego z cytryny. Dopraw go do smaku solą oraz pieprzem. Polej sałatkę, wymieszaj. Rozłóż porcje na talerze. Podawaj na stół z bagietką z kozim serem.
Czas ok. 45 min; porcja – 480 kcal, cena 3,40 zł.
. Jeśli nie udało ci się kupić kaszki bulgur, użyj nieco drobniejszego kuskusu.Źródło: Świat kobiety