Do góry

Dania główne Przepis na:

Bułka do kebaba

Bułka do kebaba

Autor:

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 395

Dodano:

Odsłon: 1659

drożdżowa bułka z jogurtem naturalnym

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki
  • 40g świeżych drożdży
  • 100 ml szklanki jogurtu naturalnego
  • 3/4 szklanki wody
  • jajko
  • sól, cukier
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy do miski, kruszymy drożdże, posypujemy cukrem, solimy. Podgrzewamy 3/4 szklanki wody,wlewamy do drożdży i rozpuszczamy je. Następnie dolewamy jogurt i zagniatamy ciasto. Pod koniec polewamy łyżką oleju, ponownie zagniatamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.

  2. Kiedy ciasto podwoiło swoją objętość, rozwałkowujemy je na okrągły placek. Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem. Bułkę pieczemy około 20 minut w nagrzanym piekarniku do 180°C.
    Smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń