Do góry

Dodatki Przepis na:

Bułka paryska (francuz).

Bułka paryska (francuz).

Autor:

Przepisów i artykułów: 1256 Ocena: 14785

Dodano:

Odsłon: 3481

Idealne do zrobienia z nich kanapek, można także pokroić w grubsze kromki i zasuszyć, zapiec, zrobić suchary. Z przepisu wyszły 4 bułki paryskie o wadze 30 dag każda.

Składniki

  • mąka pszenna typ 650 70 dag
  • drożdże świeże 30 gram
  • sól mała łyżeczka płaska
  • cukier mała łyżeczka płaska
  • olej 8 łyżek
  • woda ciepła 350 ml
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Przesiewamy mąkę wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto.

  2. Dodajemy olej, rozrobione w pół szklanki ciepłej wody, cukrem drożdże i pozostałą ciepłą wodę.

  3. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta.

  4. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypaną mąką.

  5. Po godzinie ponownie przez chwilę wyrabiamy ciasto.

  6. Z ciasta formujemy długie 30 cm, równe 4 bułki takie po 30 dag każda, i układamy na wcześniej przygotowanej blasze.

  7. Przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.

  8. Po 30 minutach wyrastania, nacinamy żyletką 3-4 paski.Wyrośnięte bułki przed włożeniem do piekarnika zraszamy wodą.

  9. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza (grzałki góra-dół). Wkładamy blachę z bułkami na środkową półkę i pieczemy 30-35 minut, do momentu ładnie zarumienienia się bułek. Wstawiamy na dno piekarnika miseczkę z zimną wodą.

  10. Upieczone bułki studzimy na kratce.

  11. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 09 czerwca 2017 Jejku, jak pachną. Do plagiatorka - wielkie dzięki. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń