Do góry

Przekąski Przepis na:

Bułka Wielkanocna

Przepis dnia 2010-04-03
Bułka Wielkanocna

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 7

Dodano:

Odsłon: 3177

Idealna zarówno na co dzień jak i na śniadanie wielkanocne.

Składniki

3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy do miski, we wgłębieniu mąki przygotowujemy rozczyn: kruszymy drożdże, wlewamy ciepłe mleko, mieszamy z niewielką ilością mąki – przykrywamy ściereczką na 15 minut do wyrośnięcia. Jaja ubijamy z cukrem, solą, przyprawami i skórką z cytryny. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy ubite jajka i wyrabiamy ciasto. Dodajemy miękkie masło. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie lśniące i elastyczne oraz będzie odchodziło od ręki. Ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w misce do wyrośnięcia.

  2. Dzielimy na cztery części, formujemy kulę. Tortownicę natłuszczamy, układamy obok siebie w tortownicy 4 kule i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut, niech rośnie. Wyrośnięte ciasto smarujemy rozmąconym żółtkiem i wstawiamy tortownicę do nagrzanego piekarnika do 190 stopni. Pieczemy ca 40 minut do tzw. suchego patyczka. Bułkę podajemy do śniadania wielkanocnego jest wspaniała i pachnąca.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 05 kwietnia 2010 Właśnie... zdjęcie przedstawia zupełnie inne bułeczki niż te o których piszesz w przepisie. Piszesz o kulach pieczonych obok siebie (ściśniętych) a tu jakieś plecione bułeczki posypane makiem... Hm...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 02 kwietnia 2010 Bułeczki wyglądają apetycznie, ale nie napisałaś ile potrzeba drożdży, a poza tym na zdjęciu bułeczki nie wyglądają na kule. Pozdrawiam świątecznie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń