Do góry

Przekąski Przepis na:

Bułki do hamburgerów

Bułki do hamburgerów

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 3850

Dodano:

Odsłon: 5107

Dzisiaj mam dla Was przepis na proste, szybkie, a przede wszystkim przygotowane bez spulchniaczy i ulepszaczy bułki do hamburgerów, które w smaku są o niebo lepsze o tych dostępnych w sklepach. Z tego przepisu można również upiec bułki do hot - dogów, a także chleb tostowy.

Składniki

  • 500g mąki pszennej
  • 1dag drożdży
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 250ml mleka
  • 4 łyżki pełnego mleka w proszku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • mleko do posmarowania
  • biały sezam do posypania
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże kruszymy do małej miski, dodajemy łyżkę mąki, łyżkę cukru, połowę ciepłego mleka i dokładnie mieszamy. Zaczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok 10 minut).

    Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, mleko w proszku, wbijamy jajko, wlewamy oliwę z oliwek, pozostałe mleko i zaczyn. Za pomocą haka lub dłoni zagniatamy ciasto do momentu, aż powstanie jednolity kawałek. Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą z oliwek, przykrywamy ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.

    Gdy ciasto jest już ładnie wyrośnięte, wbijamy w nie pięść aby pozbyć się pęcherzyków powietrza i ponownie je zarabiamy (ok 1 minuty).

  2. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 2 cm i foremką wycinamy kółka. Powstałe bułeczki ponownie zakrywamy ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut.

  3. Wyrośnięte bułki smarujemy mlekiem i posypujemy białym sezamem. Pieczemy w 170*C ok 15 - 20 minut.

  4. zdj

  5. zdj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń