Do góry

Przekąski Przepis na:

bułki do hamburgerów wg Marthy Stewart...

bułki do hamburgerów wg Marthy Stewart...

Autor:

Przepisów i artykułów: 456 Ocena: 14740

Dodano:

Odsłon: 3115

moje pierwsze bułki do hamburgerów i ostatnie tzn pierwszy i ostatni przepis w/g mnie się idealny więc nie będę szukała już innych przepisów. Z podanych składników zrobiłam 9 średnich bułek

Składniki

  • 170ml ciepłej wody
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 8g świeżych drożdży
  • 100g mleka w proszku
  • 2 łyżki masła
  • niepełna łyżeczka soli
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1 łyżka mleka
  • sezam do posypania
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mleko w proszku rozrabiamy z wodą, masłem i cukrem. Do miski wsypujemy mąkę, robimy dołek, wlewamy mleko i wkruszamy drożdże. Odstawiamy na ok. 10 minut. Dodajemy całe jajko, sól i zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto w misce przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.

  2. Po godzinie formujemy okrągłe bułeczki, spłaszczamy, układamy na blasze wyłożonej papierem, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.

  3. Kiedy bułeczki już ładnie wyrosną, smarujemy je mlekiem i posypujemy sezamem. Pieczemy przez ok. 15minut w temp. 200C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń