Do góry

Przekąski Przepis na:

bułki kukurydziane

bułki kukurydziane

Autor:

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 7299

Dodano:

Odsłon: 13910

z podanej porcji wyszło mi 16 dużych bułek :)

Składniki

  • ZACZYN:
  • 125 g mąki pszenne
  • 125 g wody
  • 1 g drożdży świeżych
  • własciwe ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g mąki kukurydzianej
  • 190 g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 7 g drożdży świeżych
  • 1,5 łyżki oleju
  • rozkłócone jajko doposmarowania, ziarna do posypania
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zrobić zaczyn i odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać wszystkie składniki na właściwe ciasto i dodać zaczyn. Mikserem wyrabiać ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość formować bułki i układać na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym. Bułki posmarować rozkłóconym jajkiem, delikatnie przeciąć nożem przez środek, posypać ziarnami wg uznania. Odstawić do wyrośnięcia. Piec w 180 stopniach 20-30 minut. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

aaasikkk 26 maja 2014 Mniam! Chodzą po mnie ostatnio swojskie bułki. A że zaopatrzyłam się niedawno w mąkę kukurydzianą - a pewno przepis wypróbuję!

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

capri 18 marca 2013 buły kukurydziane, to jedne z moich najukochańszych, zawsze robiłam na miodzie, teraz wypróbuję Twój przepis, 5ka !

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

rosse 18 marca 2013 Anetka ty to jesteś piekareczka ;)))czuję zapach tych bułeczek:)na 6:)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 17 marca 2013 Zazdroszczę Ci takich wspaniałych bułeczek i chlebków, wyglądają bardzo apetycznie, aż robię się głodna. Za całe pieczywo 5 z koroną.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń