Do góry

Śniadania Przepis na:

Bułki na Majonezie.

Bułki na Majonezie.

Autor:

Przepisów i artykułów: 320 Ocena: 4484

Dodano:

Odsłon: 222

Domowe Pieczywo jest Najlepsze :-) Tym razem na warsztat poszły bułki na majonezie z dodatkiem miodu,mięciutkie również na drugi dzień :-)

Składniki

  • 8 szt.
  • 3 szkl.mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 25-30 g drożdży świeżych
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 szkl.wody
  • 1 łyżka oleju
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać do miski,do małej miseczki pokruszyć drożdże,wsypać łyżkę mąki i wlać trochę letniej wody,wymieszać,przykryć ściereczką i odstawić na 10 min.
    Do przesianej mąki wsypać sól,wymieszać,następnie dodać wyrośnięte drożdże, wlać wodę ciepłą,ale nie gorącą,olej,miód,majonez i wszystko dokładnie wyrobić,ciasto ma być elastyczne,odchodzić od ręki,lub misy miksera.
    Wyrobione ciasto wkładamy do miski posmarowanej olejem,przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 min.

  2. Następnie ciasto wykładamy na delikatnie podsypany mąką blat i krótko wyrabiamy,ciasto wyrabiamy na podłużny pasek,dzielimy nożem na 8 kawałków i kulamy okrągłe bułeczki.
    Uformowane bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,i odstawiamy na 15 min.do napuszenia,następnie wkładamy do zimnego piekarnika,ustawiamy temp.na 200 C i pieczemy ok.20 min.do zrumienienia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń