Do góry

Dania główne Przepis na:

Bułki parowane

Bułki parowane

Autor:

Przepisów i artykułów: 159 Ocena: 3914

Dodano:

Odsłon: 57227

Zawsze udane,lekkie i pyszne

Składniki

  • 1 kg mąki ,2szkl mleka ,1/2 szkl wody letniej , 10dkg drożdży
  • 2 łyżki cukru ,2 jajka ,łyzeczka soli ,4 łyżki oliwy
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Z drożdży ,mleka ,mąki ,cukru zrobić rozczyn
    Jajka roztrzepać ,wlać rozczyn już wyrośnięty ,następnie wlać resztę mleka ,wody ,oliwę i mąkę . Sól zawsze sypię do mleka dobrze się rozpuści. Wyrobić
    Z porcji 30 sztuk
    Parujemy 6 minut pod przykryciem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

hal_szka 28 czerwca 2014 Ewuś -dlaczego po ugotowaniu i odkryciu klusek zanim wyjmę je na talerz opadają ,robią się placki.Dawniej też je robiłam i było wszystko w porządku teraz mi nie wychodzą.Pomocy

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Zazula1 26 czerwca 2014 Jak zwał tak zwał i tak wiadomo o co chodzi,uwielbiam je.Na słodko jemy je z sosem jagodowym,truskawkowym albo waniliowym albo z mięsnym sosikiem,roladą i surówką lub modrą kapustą.Twoje wyglądają pięknie.Ogromniasty kciuk:) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

waco 25 czerwca 2014 Tak to poznańskie pyzy. A dokładniej jadąc po poznańsku mówi sie u nas..."Pyzy ruchane na łachu" czyli PAROWANE na lnianej membranie pod przykryciem.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ymcio 25 czerwca 2014 To są pyzy poznańskie. W Poznaniu można kupić w każdym sklepie, ale robione są pyszniutkie :)Zamiast oliwy może być masło. Pięknie ukulkane ;) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 25 czerwca 2014 A czy to ma jakieś znaczenie ?czy one są gotowane,parowane czy wodowane?Ważne,że są pyszne,a tego jestem pewna -) Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewus71 25 czerwca 2014 Nie sadzę abym zaliczała się do dziwolągów Panie x u mnie nazywają się kluski parowane które parujemy pod przykryciem a nie gotujemy wrzucając do wody .U ludzi, cenię sobie ,gdy rozmowa przeprowadzona z daną osobą jest choć trochę inteligentna, mądrość uważne słuchanie,szanowanie rozmówcy ..
Szacunek do drugiego człowieka i tolerancję lubię też gdy ludzie mnie inspirują..a Pan tą wypowiedzią mnie nie zainspirował i nie zaintrygował forma wypowiedzi daje dużo do myślenia...Życzę miłego wieczoru z dużą dozą optymizmu i zadowolenia.
Odpowiedzi: 1 ▼

10 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 25 czerwca 2014 Dziwolagów jezykowych ciag dalszy... Przed laty cala Polska pekala ze smiechu, kiedy na miejskich autobusach pojawil sie napis "Biletuje kierowca"... Myslalem, ze to bedzie koniec, ale gdzie tam, np. teraz mamy "kluski parowane"... Kazdy normalnie myslacy powie, gotowane po dwie sztuki, do pary... Alez skad, to nasze stare, dobre kluski na parze (gotowane)... Jakbysmy je w wodzie gotowali, bylyby u "Ewus71" chyba wodowane? Czyz nie mam racji?

14 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 18 czerwca 2014 Pyszne! Parowanych jeszcze nie robiłam - koniecznie muszę wypróbować taki sposób :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń