Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne domowe bułki na podmłodzie. Oryginalny przepis, pochodzi z książki Piotra Kucharskiego,"Chleb. Domowa piekarnia" Szczerze polecam :) Czas przygotowania nie jest długi, natomiast czas oczekiwania już tak.
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 24
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 538
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 766
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 40
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 24
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 538
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 766
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 40
Składniki
Wieczorem przygotować podmłodę. Do miski wlać ciepłą wodę, wkruszyć drożdże i dodać mąkę. Wymieszać. Przykryć i zostawić na noc.
Następnego dnia, przygotowujemy ciasto. Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać cukier. Do miski wsypać mąkę, dodać sól. Wlać wodę z drożdżami i podmłodę. Wyrobić mikserem z hakami. Jeśli będzie za rzadkie, to dosypać trochę mąki. Zostawić na około dwie godziny, do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto, przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Uformować wałek i podzielić na 9 części.
Z każdej części ciasta, uformować bułkę. Gotowe bułeczki ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie zrobić przedziałek, tępą stroną noża, lub drewnianą łyżką.
Wierzch bułek, posmarować odrobiną wody. Następnie, zostawić bułeczki na 15 minut do napuszenia. Piekarnik ustawić na 220 stopni. Na dno, wstawić naczynie żaroodporne z wodą. Kiedy piekarnik się nagrzeje, włożyć do niego blaszkę z bułkami. Piec 20-25 minut. Do zarumienienia.