Do góry

Śniadania Przepis na:

Bułki poznańskie extra duże

Bułki poznańskie extra duże

Autor:

Przepisów i artykułów: 130 Ocena: 807

Dodano:

Odsłon: 3893

Klasyczne bułki pszenne na podmłodzie. Smak takich bułek pamiętam z dzieciństwa. Wersja dla lubiących syte śniadanko.

Składniki

  • PODMŁODA: 200g mąki chlebowej typ 750, woda 200 ml, drożdże suszone (1 łyżeczka)
  • CIASTO: mąka pszenna typ 450 lub chlebowa typ 750 (400g), woda 200ml, sól – 1 łyżeczka, drożdże suszone piekarskie – 1 łyżeczka
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 1. PODMŁODĘ przygotować 12 h przed pieczeniem: mąkę chlebową połączyć z 1 łyżeczką drożdży i ciepłą wodą. Zamknąć miskę i odstawić w ciepłe miejsce. Gotowa podmłoda ma zapach drożdżowo-alkoholowy i mocno gazuje.

  2. 2. Do miski przesiać mąkę, dodać podmłodę, wodę, sól, drożdże.
    3. Wyrobić na robocie planetarnym (hak) zwiększając stopniowo obroty do konsystencji ciągnącej się plasteliny, ale luźnej.

  3. 4. Przełożyć na stolnicę i jeszcze trochę wyrobić i rozciągać.
    5. Odstawić na 1-2h w ciepłe miejsce.

  4. 6. Przełożyć na stolnicę, podzielić na 6 części i uformować kule.
    7. Przełożyć na blachę do pieczenia i odstawić na 1h do garowania w ciepłe miejsce.
    8. Naciąć bułki nożem na pół.

  5. 9. Piekarnik sparować i nagrzać do 230 st.C (góra-dół).
    10. Piec 20-25 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń