Do góry

Dania główne Przepis na:

Bułki przekładane jajecznicą

Bułki przekładane jajecznicą

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18985

Dodano:

Odsłon: 0

Wypróbowany przepis na "Bułki przekładane jajecznicą"

Składniki

  • 6 jajek
  • 15 dag hiszpańskiej kiełbasy chorizo (ew. innej podsuszanej kiełbasy z papryką)
  • 2 dymki
  • 2 gałązki bazylii
  • 8 małych albo 3 duże pomidory
  • sok wyciśnięty z 1 limonki
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 4 duże podłużne bułki pszenne
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kiełbasę pokrój na drobne kawałeczki. Dymki oczyść, cebulki potnij w kosteczkę, a szczypiorek posiekaj. Kiełbasę wrzuć na zimną patelnię. Postaw na ogniu, mocno podgrzej.

  2. Dodaj dymki, smaż dalej przez 2 minuty. W tym czasie bazylię opłucz, osusz, oderwij listki od gałązek, drobno je posiekaj.

  3. Jajka wbij do miseczki, roztrzep z odrobiną soli oraz pieprzu. Wymieszaj z bazylią. Masę jajeczną wlej na patelnię z kiełbasą oraz dymkami. Mieszając, usmaż jajecznicę.

  4. Pomidory umyj, pokrój na połówki ew. w grubą kostkę. Skrop je sokiem z limonki. Posyp solą, pieprzem i cukrem, przemieszaj.

  5. Bułki przekrój w poprzek na pół, przełóż przygotowaną jajecznicą. Podawaj z sałatką z pomidorów.

  6. W wersji jarskiej kiełbasę zastąp pieczarkami

  7. ok. 20 min

  8. porcja zawiera ok. 530 kcal

  9. Ok. 2 zł za porcję

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń