Do góry

Dodatki Przepis na:

Bułki pszenne zwykłe.

Bułki pszenne zwykłe.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1377 Ocena: 17305

Dodano:

Odsłon: 8599

Bułki pszenne upieczone z mąki chlebowej Typ-750. Podany przepis jest na 6 dużych bułek o wadze 226 g każda.

Składniki

  • mąka pszenna chlebowa Typ-750 700 g + 200 g na podsypanie
  • sól 1 łyżka
  • olej 8 łyżek
  • cukier 1 łyżka
  • drożdże świeże 50 g
  • mleko 400 ml
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Z drożdży, cukru, łyżki mąki i 100 ml ciepłego mleka sporządzamy rozczyn, wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na 15-20 minut aż drożdże urosną. Do większej miski przesiewamy 700 gram mąki, dodajemy sól i olej, mieszamy. Dodajemy wyrośnięte drożdże, oraz pozostałe ciepłe mleko i wyrabiamy ciasto żeby było gładkie elastyczne i odchodziło od rąk. Podczas wyrabiania ciasta w razie potrzeby podsypujemy mąką.

  2. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

  3. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy składając je pod spód, dwa trzy razy.

  4. Dzielimy ciasto na 6 równych kawałków z których uformujemy 6 dużych bułek.

  5. Uformowane bułki nacinamy żyletką lub wgniatamy plastikową patką po środku bułki. Tak przygotowane bułki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.

  6. Przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 60 minut.

  7. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza i pieczemy 25-30 minut do ładnego zarumienienia się bułek.

  8. Upieczone bułki studzimy na kratce.

  9. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń