Do góry

Śniadania Przepis na:

Bułki pszenno-kukurydziane.

Bułki pszenno-kukurydziane.

Autor:

Przepisów i artykułów: 64 Ocena: 490

Dodano:

Odsłon: 2680

Wiem, że najprościej jest iść do sklepu i kupić gotowe bułki czy chleb, ale nie ma co ukrywać, że domowe pieczywo jest najlepsze. Dlatego ciągle powtarzam, że warto jest piec domowe bułki i chleby. Może i zabierze to nam więcej czasu, ale wyobraźcie sobie ten smak i ten zapach, który roznosi się po całym domu i nie można się doczekać kiedy będzie można skubnąć taką rumianą bułkę. Uwielbiam domowe pieczywo i piec i jeść. Zachęcam Was do pieczenia. Taka bułeczka z masłem jest najlepsza, ale można podać z tym czym ma się ochotę. Polecam Wam przepis na bułki pszenno-kukurydziane, jak dla mnie to najlepsze bułki jakie do tej pory upiekłam. Wyszły bardzo puszyste i maślane. Upieczcie je koniecznie na śniadanie lub kolację, a ja smacznego Wam życzę :)

Składniki

  • Ciasto:
  • 2 i pół szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki mąki kukurydzianej
  • 5 dag świeżych drożdży
  • około 250 ml ciepłego mleka
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • Dodatkowo:
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Masło roztapiamy i lekko studzimy. Drożdże rozcieramy w misce z cukrem i 200 ml ciepłego mleka. Do roztartych drożdży dodajemy masło, wsypujemy mąkę tortową, mąkę kukurydzianą i sól.

  2. Następnie zagniatamy ciasto, jeżeli będzie potrzeba dolewamy pozostałe ciepłe mleko. Ciasto wyrabiamy kilka minut na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną.

  3. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia.

  4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części i formujemy okrągłe bułeczki.

  5. Uformowane bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby trochę podrosły. Układając bułki na blasze zachowujemy odstępy ponieważ bułki urosną i się zrosną. ( Moje rosły jak szalone ).

  6. Tak wykonane bułki pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 45-50 minut. Upieczone studzimy.

  7. Gotowe bułki podajemy z dowolnymi dodatkami, a ja smacznego Wam życzę.


    Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
    Z przepisu wychodzi 8 bułek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń