Do góry

Przekąski Przepis na:

Bułki razowe

Przepis dnia 2013-05-12
Bułki razowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 53 Ocena: 866

Dodano:

Odsłon: 27279

Zdrowe bułki na mące żytniej razowej

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na bułeczki połączyć i dobrze wyrobić mikserem końcówki haki. Uformować kulę i umieścić w ciepłym miejscu, pod przykryciem, do podwojenia objętości (1 - 1,5 h). Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wyrobić, podzielić na 8 części. Z każdej części uformować bułeczkę, oprószyć mąką, położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut do podwojenia objętości.

  2. Po tym czasie w każdej bułeczce zrobić głęboki "przedziałek" (niemal do samej blachy) np. końcem drewnianej łyżki. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na 5 minut. Nagrzać piekarnik, spryskać zraszaczem do kwiatów kilka razy, piec w temperaturze 220°C przez około 15 - 20 minut. Studzić na kratce.

  3. Przepis pochodzi z mojewypieki.blox.pl z małymi zmianami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

luw78 14 marca 2017 Wyszły przepyszne, dzięki za przepis. Poeksperymentuję jeszcze z dodatkiem ziaren, otrębów i mam nadzieję, że nadal będą super :)))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mirazm 17 marca 2011 ja dodaje cukru trzcinowego on powoduje podobny kolorek :) i zamiast zwykłej żytniej daje orkiszową :)
przepis na 5

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kibi87 17 marca 2011 anijggg moje z wierzchu były raczej jasne, a w srodku takie normalne nie tak bardzo ciemne, sama nie wiem

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anijggg 17 marca 2011 Dlaczego twoje bułki są takie brązowe, a moje wyszły blade mimo iż zrobiłam wszystko dokładnie według przepisu ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

palooka 17 marca 2011 apetycznie wyglądają Twoje bułeczki. Uwielbiam razowe pieczywo.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 16 marca 2011 taki chrupiacy początek dnia może zwiastować tylko dobry jego bieg

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mole3 14 marca 2011 To co tygryski lubią najbardziej - pieczywo domowej roboty. Mniam!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń