Do góry

Desery Przepis na:

Bułki słodkie z makiem.

Bułki słodkie z makiem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1163 Ocena: 13201

Dodano:

Odsłon: 225

Poniższy przepis jest na słodkie bułeczki z makiem. Bułeczki są polane lukrem.

Składniki

  • Ciasto drożdżowe:
  • mąka pszenna Typ 450 25 dag
  • drożdże 2 dag
  • masło 5 dag
  • jajka kurze 1 szt.
  • żółtka 1 szt.
  • cukier 2 łyżki
  • śmietana 30-36% 5 łyżek
  • aromat waniliowy kilka kropel
  • Masa makowa:
  • suchy mielony mak 50 dag
  • mleko 2 szklanki
  • miód 4 łyżki
  • masło 2 łyżki
  • orzechy włoskie 5 dag
  • rodzynki 5 dag
  • aromat migdałowy
  • kandyzowana skórka pomarańczy 1 łyżka
  • jajko kurze 1 szt.
  • Lukier:
  • 1 białko
  • 1 szklanka cukru pudru
  • kolorowa posypka do ciast
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wykonanie masy makowej:

    Zagotowujemy mleko z masłem i miodem, wsypujemy zmielony suchy mak. Gotujemy na wolnym ogniu 5 minut. Dodajemy posiekane orzechy, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczy i aromat migdałowy. Wszystkie składniki mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut. po skończonym gotowaniu przykrywamy garnczek pokrywką i niech pod przykryciem studzi się. Do ostudzonej masy dodajemy rozbełtane jajko,mieszamy wszystko. Z tego przepisu masy makowej wystarczy na trzy strucle, ja do bułek użyłam 1/3 masy makowej.

  2. Wykonanie lukru:

    Z białka ubijamy pianę. Podczas ubijania stopniowo dodajemy cukier.

  3. Wykonanie bułek:

    Masło rozpuszczamy w małym rondelku, studzimy. Drożdże rozkruszamy i mieszamy ze śmietaną i cukrem. Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko i dodatkowo 1 żółtko. Wlewamy ostudzone masło i dodajemy zaczyn drożdżowy, oraz kilka kropel aromatu waniliowego. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto do momentu kiedy ciasto będzie odchodzić od dłoni i miski. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 90 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokątny placek o grubości pół centymetra. Rozwałkowany placek smarujemy białkiem i na posmarowany białkiem placek rozsmarowujemy równo masę makową. Tak przygotowane placek ciasta zwijamy w roladę. Roladę kroimy w plastry o grubości około 6 centymetrów, środki plastrów ugniatamy rączką patki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięte bułeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 30 minut. Upieczone bułeczki studzimy. Ostudzone lukrujemy i posypujemy posypką.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń