Do góry

Śniadania Przepis na:

Bułki śniadaniowe z pestkami słonecznika

Bułki śniadaniowe z pestkami słonecznika

Autor:

Przepisów i artykułów: 557 Ocena: 9808

Dodano:

Odsłon: 3626

Idealne na śniadanie i kolację. Doskonała przekąska do pracy i szkoły. Świetnie smakuje na słodko i z wędliną. Domowe najlepsze i najzdrowsze.

Składniki

  • mąka pszenna 400 g
  • mąka orkiszowa 100 g
  • drożdże 40 g
  • smalec 1 łyżka
  • mleko 125 ml
  • woda ok. 200 ml
  • sól morska 1/2 łyżeczki
  • pestki słonecznika 3 łyżki
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. wychodzi około 14 -15 bułek.
    Smalec rozpuścić w rondelku, lekko przestudzić.
    Mąki przesiać do miski, zrobić dołek, wkruszyć drożdże i posypać je szczyptą cukru.
    Mleko lekko podgrzać.
    Do mąki dodać smalec, mleko, letnią wodę, sól, 2 łyżki pestek słonecznika, wymieszać.
    Potem zagnieść dość luźne gładkie ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Po 30-50 minutach ciasto podwoi swoją objętość i możemy formować bułki.
    Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki i formujemy kulki.
    Uformowane układamy na blasze wyłożonej papierem, zostawiając miejsce do wyrośnięcia.
    Bułki możemy dekoracyjnie ponacinać nożem.
    Przykrywamy ściereczką, zostawiamy do wyrośnięcia.

  2. Po wyrośnięciu bułki smarujemy lekko osoloną wodą, posypujemy pestkami słonecznika i pieczemy w 200 C około 20 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń