Do góry

Przekąski Przepis na:

bułki wieloziarniste

bułki wieloziarniste

Autor: anetas197601

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 7140

Dodano: 17.02.2013

Odsłon: 3840

z podanej porcji wyszło mi 7 bułek :)

Składniki

  • 20 dkg mąki żytniej
  • 35 dkg mąki pszennej
  • 25 g drożdży
  • 1 łyżka miodu
  • 400 ml letniej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju
  • po trochu dyni, słonecznika, siemienia lnianego
  • szczypta czarnuszki, kminku
  • jajko roztrzepane do posmarowania
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. do miski wsypać obie mąki, drożdże, miód, sól, olej, ziarna (ale zostawić troszkę do posypania), czarnuszkę, kminek i wodę. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić i odstawić na 30 min. Blaszkę wyłożyć papierem pergaminowym, lekko posypać mąką.Formować bułeczki i układać na blaszce, każdą bułkę posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać ziarnami. Piec w 180 stopniach 30 minut. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

rosse 18 lutego 2013 Pięknie wypieczone i chrupiące,z masełkiem lub dżemikiem muszą być pyszne:)pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetas197601 17 lutego 2013 już sprawdzam, mąka żytnia pełnoziarnista typ 2000 :)) dzięki :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

capri 17 lutego 2013 jakiego przemiału mąki żytniej do nich użyłaś? śliczne są :)) po zdjęciu wygląda jak 750 tka, ale głowy nie daję..

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń