Do góry

Przekąski Przepis na:

Bułki z kukurydzą i boczkiem

Bułki z kukurydzą i boczkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 397 Ocena: 11580

Dodano:

Odsłon: 2823

Łuszczące się cisto drożdżowe owinięte wokół ziołowego nadzienia ze słodkiej kukurydzy i plastrów boczku, tworzy nowy ładnie wyglądający rodzaj bułek. Bułki z kukurydzą i boczkiem świetnie smakują same, z sałatą, warzywami lub jako dodatek do zup lub gulaszu. Kukurydza to ulubione ziarno południowych stanów. Osadnicy nauczyli się przyrządzać kukurydzę od rodzimych Indian i od tej pory ziarna te stały się ich pożywieniem.

Składniki

  • Ciasto:
  • 40 dag mąki tortowej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 20 dag masła
  • 1 jajko
  • 225 ml ciepłego mleka
  • sól
  • Składniki na nadzienie:
  • 3 cebulki ze szczypiorem
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 150ml śmietany 18%
  • 20 dag wędzonego boczku w plastrach
  • sól i pieprz
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Drożdże rozpuszczamy w mleku. Do miski wrzucamy mąkę, 1 łyżeczkę soli, jajko, 50 g masła oraz mleko z drożdżami. Wszystko dokładnie wyrabiamy. Wyrobione ciasto odkładamy do wyrośnięcia na około 60 minut w ciepłe miejsce.

  2. Pozostałą część masła kroimy w kostkę. Ciasto po wyrośnięciu rozwałkowujemy. Na rozwałkowane ciasto wykładamy połowę pokrojonego masła. ciasto zwijamy w kopertę i wałkujemy. I tak cały czas zwijamy w kopertę do momentu wchłonięcia przez ciasto masła.

  3. Gotowe ciasto zawijamy w folię i odstawiamy na 20 minut. Po upływie 20 minut znowu wałkujemy ciasto, na środek dajemy resztę masła i znowu zwijamy ciasto w kopertę i wałkujemy, i tak cały czas, aż się wchłonie całe masło. Ciasto owijamy folią i odstawiamy na 20 minut.

  4. W między czasie przygotowujemy nadzienie. Cebulę w raz ze szczypiorem siekamy. Kukurydzę odsączamy, wrzucamy do miski i dodajemy do niej posiekaną cebulę, śmietanę, koperek, pietruszkę. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.

  5. Ciasto wałkujemy na dość duży placek. Na środek ciasta wykładamy nadzienie, rozprowadzamy. Na nadzieniu układamy plastry boczku.

  6. Ciasto zwijamy ciasno jak roladę.

  7. Zwinięte ciasto kroimy na równe części. Bułeczki układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ciasno jedna przy drugiej.

  8. Bułki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180' C przez około 45 minut. Bułeczki po upieczeniu odrywamy i jemy na gorąco lub zimno. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 04 marca Czuję się powalona. Zabieram ! A czy można pół na pół tortową z kukurydzianą mąką ? :),:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń