Do góry

Dodatki Przepis na:

Bułki z makiem

Bułki z makiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 3850

Dodano:

Odsłon: 1373

Uwielbiam domowe pieczywo. Za każdym razem jak upiekę chleb lub bułki, muszę kawałek odkroić, pozwolić masełku się na nim roztopić i dodać miód z rodzinnej pasieki. Ciepłe, z chrupiącą skórką... takie najbardziej lubię! ;)

Składniki

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki pełnego mleka w proszku
  • 2 łyżki masła w temp. pokojowej
  • 3 łyżki sypkiego maku
  • 275 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka miodu
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do dużej miski przesiewamy mąkę z solą, dodajemy cukier, mak, masło i drożdże z miodem rozpuszczone w wodzie. Całość wyrabiamy mikserem lub dłońmi. Gdy ciasto już jest elastyczne odstawiamy je i pozostawiamy na ok 1 godz do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość).

  2. Z ciasta formujemy bułeczki (ok 9), wycinamy charakterystyczny dla kajzerek wzorek, przykrywamy ścierką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok 15 minut.

  3. Bułki przed włożeniem do piekarnika smarujemy mlekiem. Pieczemy w 200*C ok 15 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń